Nieuws

Negatieve rente vanaf 1 juli

Bij een aantal banken wordt per 1 juli negatieve rente berekend vanaf een bepaald saldo. Dit kan voor VvE's (relatief kleine) financiële consequenties hebben.

Bij negatieve spaarrente krijg je geen rente van de bank, maar moet je zelf betalen om daar te mogen sparen. Ook voor de spaarrekeningen van VvE's kan dit het geval zijn.

ING, Volksbank (onder meer ASN Bank en SNS), Regiobank, Rabobank, Triodos en Van Lanschot rekenen met ingang van 1 juli 2021 negatieve rente voor elk tegoed boven de €100.000. ABN Amro doet dit vanaf €150.000. Bij Rabobank/ING wordt per bankrekening gekeken, bij ABN Amro per klant.

De rente is bij alle banken -0,5%, wat inhoudt dat er per €100.000 op de bank jaarlijks €500 betaald moet worden. Als dit voor uw VvE aan de orde is, kunt u met uw beheerder overleggen over het afsluiten van een extra bankrekening, om zo het spaarbedrag te kunnen verdelen. Overigens adviseert VVEPunt al om niet meer dan een ton op de spaarrekening te hebben staan, in verband met het depositogarantiestelsel.